NIEUWS

Spring in ons wiel, volg alle nieuwtjes alsof je erbij bent.

Nieuws

BBB
april 2024

SAAR x BBB Cycling

We zijn een samenwerking gestart met BBB Cycling. Als eerste stap komt er bij verschillende dealers in Nederland en Vlaanderen een BBBidonton te staan. Fietsers kunnen hun oude bidons inleveren bij de BBB dealers waarna ze door ons worden verwerkt tot sport product.

"Samen met SAAR zijn we vastberaden om de fietsindustrie een duurzamere koers te laten varen!" - aldus BBB. Lees artikel op website BBB ->

Verwerking
februari 2024

Nieuwe batch bidons klaar voor verwerking.

De samenwerking met Pantar wordt uitvoerig getest. Bidons werden opgehaald in de regio Amsterdam en uitgesorteerd door sociale krachten in de Circulaire Hub van Pantar. Er staan weer een paar flinke zakken klaar om verwerkt te worden. Toch een beeld dat we even met jullie wilden delen. De flessen gaan naar EuroBottle in Dronten waar we gebruik mogen maken van hun industriële vermalingsmachine. Hier worden alle bidons en drinkflessen verwerkt tot kleine plastic vlokken welke dienen als grondstof in het verdere productie proces.

Sportinnovator
januari 2024

Sportinnovator artikel over Project SAAR

Eind 2023 werden Marianne en Joris geïnterviewt over hun initiatief. Het artikel naar aanleiding van dit interview is nu te lezen op de website van Sportinnovator. Lees artikel ->

Sportinnovator steunde Project SAAR bij oprichting in de zomer van 2022. In het kader van de challenge circulaire sportmaterialen ontving het project een opdracht van Sportinnovator. Met het bijbehorende startbudget konden we de eerste inzamel- en verwerkingsketen opzetten. De opdracht voor Sportinnovator is inmiddels succesvol afgerond maar we houden nog nauw contact over de voortgang van ons initiatief.

TrainMore
januari 2024

Inzamelpilot voor 20 Amsterdamse vestigingen van TrainMore

In samenwerking met lokale partner Pantar doen we de komende maanden een inzamelpilot met de 20 Amsterdamse vestigingen van TrainMore. Hiermee wordt de Amsterdamse inzamelroute van Pantar fors uitgebreid. De sociale werkgever haalt achtergelaten en ingeleverde bidons op bij diverse sportlocaties in de stad. Alle bidons worden vervolgens naar de Circulaire Hub gebracht waar ze worden uitgesorteerd. Met de pilot in samenwerking met TrainMore hopen we meer continuiteit te brengen Amsterdamse route en door te groeien naar een stabiele materiaalstroom. In ieder geval voorkomen we met deze pilot dat een hoop bidons bij het restafval eindigen.

Rotterdamse Uitdaging
december 2023

Utrechtse bidons vinden nieuwe bestemming in Rotterdam

Niet elke bidon die bij ons binnen komt heeft als een heel sportleven achter de rug. Met enig regelmaat krijgen wij ongebruikte bidons aangeboden. Bidons met oude sponsor erop of een overschot zorgen er regelmatig voor dat bidons ongebruikt in dozen blijven. Recent krijgen wij zo'n doos aangeboden van fans in Utrecht. In plaats van deze te recyclen hebben we ze een nieuwe bestemming gegeven. De Rotterdamse uitdaging neemt de bidons mee in kerstpakket voor gezinnen die het niet breed hebben.

Sportinnovator
november 2023

SAAR verder op eigen benen

Het startpunt van Project SAAR. was een uitvraag van Sportinnovator om circulaire materialen binnen de sport aan te jagen. In de zomer van 2022 sloegen initiatiefnemers Joris en Marianne de handen ineen en schreven een voorstel. Samen volgden ze een drie-daagse CIRCO Track, aangeboden door sportinnovator. Einde track werd een definitief voorstel neergelegd bij Sportinnovator. SAAR werd gekozen als één van vier projecten die een start-budget zouden krijgen. Als het ware een opdracht van Sportinnovator om de circulaire sportmaterialen te gaan ontwikkelen. Nu, oktober 2023, hebben we één jaar ervaringen op zak en zijn de doelen voor Sportinnovator bereikt. We hebben de opdracht succesvol afgerond. Als een kind dat uit huis gaat, staan wij nu op eigen benen. Wij danken Sportinnovator voor de ondersteuning en kijken uit naar de volgende fase waarin we met jullie en andere partners bouwen aan een toekomst voor circulaire sportmaterialen.

Neoliet
8 oktober 2023

Eerste medailles van bidons uitgereikt bij klimhallen Neoliet

Bij Klimcentrum Neoliet werden de komende maanden de eerste medailles van bidons uitgereikt. Sinds begin 2023 verzamelt de keten bij verschillende locaties bidons. Flessen uit gevonden voorwerpen die niet worden opgehaald door de eigenaar worden verwerkt door SAAR. Nu hebben zij de primeur dat ze als eerste de medailles gemaakt van bidons mochten uitreiken. Bij interne competitie genaamd Triggerfinger gingen klimmers de strijd aan om podiumplekken in 5 categorien. Deze wedstrijden worden eind 2023 t/m begin 2024 gehouden bij vijf vestigingen van Neoliet en zusterbedrijf Boulder. Winnaars krijgen hier geen -namaak- goud, zilver of brons maar circulair plastic uit eigen verloren bidons om de nek. Een mooi verhaal voor Neoliet, een mooie mijlpaal voor SAAR. De werden op 8 oktober uitgereikt bij Neoliet Tilburg. Vestigingen in Eindhoven, Heerlen, Utrecht en boulder Tilburg volgen nog.

Rataplan
07 aug 2023

Inzameling met Kringloopketen Rataplan

Kringloopketen Rataplan heeft een eerste proef gedaan om bidons die niet meer verkocht kunnen worden in de winkel apart te houden voor verwerking met SAAR. Afgelopen maandag brachten Marianne en Joris een bezoekje aan de locatie in Dronten om de eerste batch op te halen. Rataplan heeft 32 locaties door Nederland.

Meer weten over Rataplan? Bezoek hun website Rataplan

Pantar
20 juli 2023

Proef voor inzamelen en sorteren bidons met sociale werkplaats van Pantar

In de week van 20 juli heeft SAAR samen met Pantar inzamel- en sorteerproef gedaan van bidons uit de regio Amsterdam. Pantar is het grootste sociaal ontwikkelbedrijf in de regio Amsterdam en biedt werk aan ruim 3000 collega’s met een arbeidsbeperking. Een geslaagde proef. Sorteren konden de Pantar krachten als de beste en bovenal deden ze het met veel plezier. Pantar en Saar onderzoeken nu verdere samenwerking voor de groot Amsterdam, de regio met momenteel de meeste vaste inzamellocaties voor bidons en drinkflessen uit de sport.

Meer weten over Panter? Bezoek hun website.

SAAR Podium Medaille
30 juni 2023

Sneak preview: De eerste 100% circulaire podium medaille van oude bidons

Wordt dit de medaille van de toekomst? Volledig gemaakt oude bidons en plastic drinkflessen uit sport. Een troffee die als inspirerend voorbeeld dient voor het verduurzamen van de sport. Een blikvanger, een trots, een prijs met een verhaal. Hangt de bidon van sportend Nederland straks om de nek van een kampioen? Of geeft de bidon van jouw sporthelden het podium van de amateursport extra glans?

Hier een sneak preview van ons eerste prototype. Wij maken medailles. 100% circulair en vol sportverhalen. Wordt jij de eerste die deze uitreikt?

Neem contact met ons op!

Omloop der zevenheuvelen
21 juni 2023

Lever je bidon in bij 'Omloop der Zevenheuvelen' op 9 juli

Op zondag 9 juli koerst een recreatief én wedstrijd peleton door de Zevenheuvelen regio. Tijdens de evenementdagen kunnen rijders hun bidon inleveren bij de bidonton. Deelnemers worden aangespoort oude bidons uit de keukenkastjes mee te brengen maar ook tijdens de dag worden afgedankte bidons bij verversingsposten en via soigneurs afgevangen. Start en Finish ligt in de plaat Berg en Dal

Ga naar website Omloop der Zevenheuvelen

NEOLIET
03 mei 2023

SAAR start samenwerking met klimhallen van Neoliet in Zuid-Nederland.

Achtergelaten bidons van de klimhallen van Neoliet in Zuid-Nederland gaan vanaf nu naar SAAR. In de komende maanden verkennen ze evenals bij Trainmore de samenwerking. Vestigingen in Eindhoven, Tilburg en Heerlen. In Eindhoven komt tevens een Bidonton op proef staan. De keten heeft momenteel 6 vestigingen in Nederland en enkele in Duitsland. Binnen Nederland wordt gebouwd aan uitbreiding.

Ga naar website Neoliet

Plasticiet
25 april 2023

Plaatmateriaal van bidons, eerste stap naar productportfolio SAAR.

In samenwerking met Plasticiet heeft SAAR eerste proeven voor plaatmateriaal van gerecyclede bidons gemaakt. Bidons zijn uitgesorteerd op materiaal, vermalen en tot platen geperst. De PE en PP platen kunnen gebruikt worden om producten zoals medailles, sport-bokalen of interieur producten voor sport locaties van te maken. Samen met Plasticiet uit Rotterdam zet SAAR nu stappen naar serieproductie van het plaatmateriaal. Wat zou jij gemaakt willen hebben uit dit materiaal?

Ga naar website Plasticiet

TRAINMORE
15 april 2023

Pilot met drie locaties van gym keten TRAINMORE

In de komende drie maanden verkennen we met TRAINMORE een samenwerking. Verloren bidons van één locatie in Eindhoven en twee locaties in Rotterdam zullen door SAAR worden verwerkt. De gym-keten heeft 27 locaties in Nederland. Maandelijks worden tientallen bidons per vestiging achtergelaten. We onderzoeken of deze batches geschikt zijn voor SAAR om te gebruiken in de keten.

Ga naar website TRAINMORE

Windesheim
14 april 2023

Windesheim zamelt in tijdens hackaton.

Studenten van de sportopleiding van Windesheim College in Zwolle hielden een 3-daagse hackaton. Ze deden een Circo-track waarin ze de uitdaging kregen een circulaire oplossing te bedenken voor afgedankte sportmatten. Tijdens de hackaton zamelden ze tevens afgedankte bidons in na een inspiratievideo van SAAR. Op de finaledag bezocht Joris Windesheim om de studenten feedback te geven op hun oplossingen.

MONK
03 maart 2023

Ook boulderhal Monk Eindhoven sluit zich aan.

Na Rotterdam en Amsterdam sluit nu ook de Monk Boulderhal in Eindhoven zich aan bij SAAR. Verloren bidons die niet worden opgehaald door de eigenaar worden door SAAR. Verwerkt.

Ga naar website Monk

Whisky Sixty
20 februari 2023

Gravelkoers Whisky Sixty zamelt oude bidons in!

Komen weekend kan je je afgedankte bidon inleveren bij winter gravel evenement 'Whisky Sixty' in Zwolle. We zijn recent in contact gekomen met Dropbar, de organisator van deze gravel tocht. Samen doen we een inzamelproef waarbij deelnemers oude afgedankte bidons kunnen inleveren bij één van de bidontonnen op het start- en finish terrein.

Meedoen? Kijk op dropbar.nl/whisky-sixty

BidonTon
14 februari 2023

Bidonton in 't land

Al op verschillende plaatsen in het land doen we inzamelproeven met de BidonTon. Bakken worden verzonden naar locaties en komen bij een volle bak of einde inzameling retour. O.a. klimhallen van Monk en op kantoren van Sportinnovator en Swapfiets was/is de bak te vinden. Middels de proeven maken we inzichtelijk hoe interessant het is om via sportclubs, kantoren, winkels of evenementen oude bidons in te zamelen. Ook inzamelen? Vraag een bak aan op de inzamel pagina.

Week van de Circulaire Economie
20 februari 2023

Week van de Circulaire Economie

Sinds de Nationale Sport Vakbeurs treden we met SAAR. naar buiten. Bij enkele kleine en grotere evenementen werken we aan zichtbaarheid en/of de inzameling van afgedankte bidons. Tijdens de Week van de Circulaire Economie waren we zo o.a. te gast op het provinciehuis van Provincie Noord-Brabant voor een duurzame markt en stonden we op een winterfestival in Heeze/Leende.

inzameldoel
04 januari 2023

Inzameldoel 5000 bidons behaald!

Samen met Milieu Service Nederland, Circulr en Eurobottle stelden we eerder een gezamenlijk doel om 5000 bidons in te zamelen voor een industriële verwerkingsproef. Na diverse inzamelcampagnes is het gelukt voldoende bidons te verzamelen voor deze proef. We onderzoeken verwerking, kwaliteit van materiaal en eventueel benodigde voorsortering. Momenteel zijn we in overleg met NTCP om de test uit te laten voeren.

Rocycle
december 2022

Verloren bidons van Rocycle naar SAAR

Spinning gym Rocycle heeft 7 locaties in Nederland. Bidons die worden achtergelaten na sessies verzameld Rocycle. Wanneer deze na enkele weken niet zijn opgehaald gaan ze naar SAAR om te recyclen tot nieuwe sportmaterialen.

Ga naar website Rocycle

Sport Vakbeurs
24 november 2022

Metameer presenteert uitkomsten

Zestien middelbare scholieren van Metameer uit Stevensbeek werkten 9 weken aan een schoolproject voor SAAR. Op maandag 21 november gingen Marianne en Joris op bezoek om te luisteren naar de eindpresentaties. De leerlingen hadden in teams een inzamelactie van bidons opgezet én presenteerden hun concept voor een relatiegeschenk gemaakt van oude bidons. De leerlingen hadden 64 bidons ingezameld via lokale sportclubs, deur aan deur en zelfs een plaatstelijke basisschool. Op de foto zijn de ontwerpen van de relatiegeschenken te zien.

Sport Vakbeurs
10 november 2022

SAAR. op Nationale Sport Vakbeurs

Op woensdag 09 november stond SAAR. op de Nationale Sport Vakbeurs in Gorinchem. Tijdens de sessie van Sportinnovator werden wij en andere winnaars van de challenge circulaire sportmaterialen gehuldigd en ontvingen een certificaat. Overdag hebben we mooie nieuwe verbindingen weten te leggen en konden bezoekers in de stand van 'duurzamesportsector.nl' een voorproefje krijgen van SAAR.

Lees nieuwsbericht van Sportinnovator

5000 bidons
01 november 2022

Nieuw doel: 5000 bidons inzamelen

Om te onderzoeken of het haalbaar is oude bidons te recyclen tot nieuwe bidons bundelen we krachten met Milieu Service Nederland, Circulr en Eurobottle. Samen hebben we het doel gesteld om 5000 bidons in te zamelen voor onderzoek. Deze batch zal verwerkt worden bij een industriële verwerker en moet meer duidelijheid gaan geven over het closed loop inzamelen, recyclen en produceren van een circulaire bidon.

100 bidons
13 oktober 2022

Eerste 100 bidons ingezameld én verwerkt

In de afgelopen weken is in kleine kring een eerste inzamelactie gedaan om de eerste 100 bidons te bemachtigen. Doel was een grote variateit afgedankte bidons van sport amateurs in handen te krijgen voor onderzoek. Met deze batch is een eerste proef gedaan van sortering, vermalen en produceren. Op 13 oktober bezochten Marianne en Joris plastic werkplaats Sparkling Plastic in Den Bosch om hands-on onderzoek te doen.

Metameer
21 September 2022

Leerlingen Metameer werken mee

Vandaag gaf Joris een introductieles aan vierdejaars middelbaar scholieren van Metameer. Leerlingen van de school in Stevensbeek gaan in een project van 9 weken helpen inzamelen en ontwerpen. In kleine teams moeten ze een inzamelactie uitdenken en uitvoeren om vervolgens een relatiegeschenk te ontwerpen voor Sportinnovator wat gemaakt kan worden uit afgedankte bidons. Het bezoek haalde de lokale krant.

Lees hier het artikel ->

Klaar voor de start..
1 September 2022

Officiële Start

Initiatiefnemers Marianne en Joris zijn vandaag in Den Bosch samengekomen voor de officiële start van SAAR. In het komende jaar gaan ze de eerste stappen zetten om oude bidons in te zamelen en te verwerken tot nieuwe producten. Doel na een jaar is om in gesprek te kunnen met sportmerken voor een permanente productlijn. Op de eerste dag brachten we een bezoek aan Sparkling Plastic, een kleine plastic werkplaats waar ontwerpers en studenten prototypen van gerecycled plastic kunnen maken.

Sportinnovator
19 juli 2022

Gunning SportInnovator

YES! Ons voorstel aan Sportinnovator is goedgekeurd. Deze gunning geeft ons een startbudget van €25.000 om SAAR in het komende jaar een eerste zet te geven. Startdatum wordt 1 september.

CIRCO
Februari, 2022

Geselecteerd voor CIRCO Track SportInnovator

Ons voorstel aan Sportinnovator voor de Challenge Circulaire Sportmaterialen is geselecteerd. We gaan deelnemen aan 3 dagen CIRCO Track en zullen einde CIRCO pitchen aan SportInnovator en een voorstel indienen om een startbudget te krijgen.

Loading...